"Potatiskällaren" är färdig.

Det rummet i källaren som innehåller en matkällare är nu klart för inflyttning.

Från början var det fullt med spindelnät, damm, lort, jord och gamla överblivna saker.

Nu har vi bytt fönster, flytspacklat golvet, renoverat "träkuren", lagat större håligheter/sprickor, dragit om elen, satt upp nya lister och socklar ,målat taket och målat väggarna.

FÖRE:



FÖRE:



EFTER:



(Väggarna har målats med  BILTEMA's "Wall and Masonry Paint", färdigblandad GRÅ, )

Nu väntar lite inredning, vi kommer bland annat att förvara ved härinne och inne i "matkällaren" ska det sättas upp hyllor mm.

Att drömma sig bort.

Renovering tar tid, mycket tid, mycket mer än man tror. Men man förstår nog inte riktigt förens man är mitt uppe i allt hur långsamt det går ibland. Det var en "chock" för mig som vill att det ska gå snabbt, allt ska vara klart på nolltid och självklart perfekt! Perfekt=lång tid. Inte ens efter lång tid blir det alltid "perfekt".
ibland när verkligheten trillar ner i knät på en, så är det skönt att drömma sig bort till stunden när allt sak vara klart (vet att det aldrig blir klart egentligen) och njuta lite grann.

Min sambo är praktikern i familjen och jag är konstnären. Jag har idéer och han gör sitt bästa för att uppfylla dem. Han vill jobba, jag vill drömma och planera. (En ganska bra kombination när allt kommer omkring.)

Just nu drömmer jag om ett färdigt kök, vitt och vackert. Med ljust golv, ekbänkskivor, svärtade skålhandtag och sjöutsikt. Och massor med förvaring!!!!!!! Allra helst från favoriten:






"Old Sheffield Village" marknadsförs av PB Home, på hemsidan finns info om återförsäljare.

En hel del att göra i källaren.

Som vi visat tidigare så är vi till stor del nere i de olika rummen i källaren och håller på för fullt.
Ärligt talat så är det ingen favoritsysselsättning för nån av oss. Skitigt, dammigt, bruk överallt, svårjobbat, kallt....vi vill upp ovan jord och arbeta med trämaterial. Hatten av för alla som jobbar som murare etc, ni har ett tufft jobb!
Till viss del kommer hatkärleken från det faktum att det är svår att jobba med betong/puts mm. Vi är inga proffs på det och då är det krångligt att få det fint och hitta bra tekniker.
Men det vi gör duger åt oss, vi ska ju bara ha källaren som förråd och en tvättstuga. Det ska ju inte vara en inredd källare.

När man gått ner för trappan till källaren så kommer man till en "hall", (inget riktigt rum, men inte bara en passage heller.)





Jo, bakom panelen fanns det Treetex skivor och reglar. Bakom det så fanns det en målad betongvägg.
Målarfärgen gör ju så att det inte går att putsa direkt på väggen, det fäster inte utan ramlar i golvet med ett smack.
Ja vad gör man då? Färgen går inte att skrapa bort och inte att tvätta bort.
Man får borra hål in i väggen så att putsen får någonting att fästa på.



Hörselskydden på!!!!

Nu går det att få fäste med nytt material och det blir att se ut så här:



Nu väntar vi på att detta ska torka ordentligt för då är det ny färg som gäller på väggarna.

Fönstret på bilden kommer att vara kvar, trots att det kommer hamna under tillbyggnaden. Känns som en bra idé att kunna komma in under krypgrunden på nåt vis om det skulle behövas.

Anledningen till att vi lagt ner allt det här jobbet, istället för att bara måla på panelen som fanns från början, är att det känns bättre att ytterväggarna är "fria". Så att vattenskador mm upptäcks i tid istället som förut fanns bakom panel och ytskikt. Som i gamla badrummet t ex, där det var blött på väggen.


Gamla tapeter.

På övervåningen har vi börjat riva ner innertaket, vi är på jakt efter en "lucka" i taket upp på vinden. Vi vill kontrollera hur det ser ut där uppe, innan byggnationen kommer igång och takbytet. Vill inte få någon trevlig överraskning när snickarna väl börjar bryta upp gamla taket och hittar ännu mer renovering. Känns bättre att vara helt förbered.

Nåväl, när vi rev i taket dök det upp bitar av den gamla tapeten, längst in bakom taklisten och innertaket. Förstod snart att detta måste vara första tapeten. Så jag prövade att riva på väggen för att få fram den gamla och det gick väldigt lätt. Det kan inte vara många gamla hus idag som bara har två lager tapet. 
Så här såg den ut, 1937 (eller är den verkligen från -37?)



Utan att riktigt veta så mycket i ämnet så säger jag att jag tror att den här tapeten är ganska tidstypisk.
 Läser man på Nordiska Museet information om gamla tapeter så står det att funktionalismen hade svårt att slå igenom på 30-talet ute i stugorna. Men närmare 50-talet så hade funkisen slagit igenom på allvar. Neutrala bottenfärger med linjära mönster i olika accentfärger tillhörde vanligheten.
Så vad ska man tro av det? Endera var första ägaren trendkänslig och ville ha det modernaste. Eller så sattes denna tapet inte upp förens på 50- talet. Det man kan säga med klarhet är att detta är den första tapeten som sattes upp i huset, bakom den finns ingenting förutom byggmaterial.

Renoveringen i källaren.

Efter att ha pustat ut lite efter dräneringen så börjar  vi återuppta jobbet invändigt, framförallt i källaren.

Ett av rummen i källaren har en "matkällare".......egentligen två väggar för att klä in ett av hörnen i rummet. Där inne förvarade tidigare ägarna saft, potatis, läsk mm.
Vi vill behålla den här delen vi med, för att använda till liknande ändamål. Väggarna i den här kuren är välbyggda och i gott skick, vi har gjort några små förbättringar och målat kuren. Det gör all skillnad i världen.

Vi började med att slipa av kuren, brädorna var ohyvlade och ganska stickiga. Sedan satte vi på taklist och golvlist för att snygga till det hela.  En elektriker drog om elen och snyggade till sladdar etc. Invändigt klädde vi in väggarna med spånskivor för att få släta ytor att måla och sätta upp hyllplan på.
Som avslutning satte vi dit en nyckelskylt som passade den gamla rostiga nyckeln.

Före:



Efter:



I resten av rummet ska vi sedan måla väggar och tak.
Golvet har fått en enklare uppfräschning med ytbeläggning.
Det gamla träfönstret som satt i rummet var bortom all restaurering, inte ens värt ett försök att renovera, ersattes med betongglas.





Nu väntar en blyertsgrå färg på väggarna och så är ett av källarrummen klart!!!