Årstiderna växlar vid sjön.....


Hösten 2008:



Vinter 2008:



Vinter 2009:



Våren 2009:



Maj 2009:





Köket som försvann...

Det går inte att komma ifrån att platsbyggda kök är stabila, så stadiga att de troligen skulle stå kvar i ensamt majestät om en jordbävning drabbade området.
Fint hantverk, det är inte utan ett sting av ågren när man sätter i kofoten och trycker till. Men köket ska  ju byggas ut tre meter i just den riktningen, så det är inte mycket att välja på.
Roligare är det att titta på gamla tapeter, färgval och golv. Det som en gång var en vedspis dök också upp bakom lager av treetexskivor och mosonit.




Konsten att fylla en container.

Det blir snabbt fullt i en container när man har en hel helg på sig och ett helt hus att riva i.......köket, innertaken, lister. Låter kanske inte så mycket, men taket på övervåningen bestod av flera lager, innertak, spånskivor, brädor och treteexskivor. Sammanlagt tog vi bort 1 dm med innertak innan vi var nere på råsponten.
Dessutom hittade vi luckan i taket som vi letat efter tidigare. Det var ganska skönt att säga "puuh" när vi tittade upp på fina rejäla och hela takstolar!!!

Före:


Efter:


Hej då gamla köket!



Nu ska gamla köket ut!!!

Staket till verandan.

När vi rev balkongen och trappan i all hast för nån månad sen så tänkte vi oss inte för när vi rev och kastade staketet. Vi skulle naturligtvis sparat en spjäla och använt den som mall för det blivande staketet.
Utseendet på den hör också till det gamla som vi vill bevara med huset. Inte bara fönsterfodren och gaveldekorationer. Jag hittade dock ett foto när jag letade runt i mapparna, där ser man ganska tydligt hur designen ser ut. Att återskapa det ska inte bli allt för svårt.



På bilden framgår även anledningen till att vi renoverar, mycket på huset är i dåligt skick.


Små detaljer.

Jag tycker om att leta efter små inredningsdetaljer, sådana som man bara ser om man tittar extra noga.
När jag besökte Fönsterantiken, som även är byggnadsvård, så hittade jag det här fina lilla hänglåset. Vet inte den exakta platsen för den, men det dyker nog upp något passande så småning om.


Dags för byggstart.

Igår konstaterades det att det börjar dra ihop sig till byggstart. Ca 2 veckor bort är det räknat. Det ska bli riktigt härligt att dra igång på allvar.

Denna syn är snart ett minne blott:




När vi hade fixar dag i trädgården så tog vi bort en stor buske, den skymde nästan hela fritidshuset som också står på gården. (Den skymtar här ovan i bild.)




Så här ser det huset ut iallafall, bakom busken!! (ca 30 kvadratmeter.)

Dekorationerna på vingbrädorna tänkte vi använda på bostadhuset också när det väl kommit så långt.
På bostadshuset sitter fönsterfoder som är specialritade efter förre snickarens egna modell. Dessa kommer vi att bevara och även rita om till utbyggnaden.
Gaveldekorationerna på denna stuga är också ritade efter snickarens egen design, då det är samma person som byggt denna stuga som även har satt ny panel på huset.





Gammalt fönster från Fönsterantiken.

Besökte Fönsterantiken som ligger utanför Borås för nån vecka sedan. Där köpte jag ett gammalt spröjsat fönster som jag ska restaurera och ha sittandes i inomhusväggen mellan hallen och köket. Hallen blir ganska mörk så det blir bra med ett extra ljusinsläpp från köket.

Så här såg det ut när jag packat ner den i bagageutrymmet:



Mått 90x120

Påta i trädgården.

Det är lite ovant att ha en trädgård helt plötsligt, från att ha bott i lägenhet i många år. Det krävs en hel del jobb att snygga till i en trädgård. Våran gård är ganska vildvuxen, så nu när det var fint  väder i helgen så passade vi på att "skövla" lite buskar och elda ris.

Två jättelika spireor och två jättelika "Finlands vita ros"- buskar blev jämnade med marken. En halv syrenberså har vi också eldat upp.
 Rensat hallonhäcken, rosenbusken är trimmad och gräsmattan är krattad.



Islossningen har börjat så smått, grannens hundar hjälpte till och drog upp stora isflak på fyllningen. De balanserade på kanten och använde tassen för att kara in isflaken och släpade upp bitarna med munnen. Stolliga labradorer!!!