Lite shopping.....till Sovrummet....

Igår, söndag, var vi till Västerås och besökte bla Bauhaus. Det är ju ett ganska trevligt ställe att vara på när man befinner sig i "byggbranschen".
Vi gick runt några timmar och rekade lite, fotade lite (för minnets skull, man tror man ska komma ihåg alla trevliga saker man stöter på, men det gör man inte.)
Det hela slutade även med att vi shoppade lite. Bl a tapeter till det som ska bli vårt sovrum.



Syns inte så bra, men det är en randig tapet åt "äggskal, ljusbeige, ljusgrått - off white" hållet. 189 kr rullen, vilket är ett bra pris tycker jag. Den kommer passa bra till våran sängstomme som vi har idag som är mörkbrun/svartbetsad.

Så här ser den ut, den heter "Mora" och kommer från Sängjätten. Modellen är gammal och finns inte i sortimentet längre.


Inspirationen till vårt nya sovrum har jag fått från den här bilden (vet tyvärr inte var den härstammar ifrån,sorry)Edit: foto "Homes and Garden"



Jag har valt att sätta ränderna på väggarna istället för som här på bilden.



Så här ser det blivande sovrummet ut, innan renoveringen.....det enda vi inte riktigt har koll på är hur vi ska restaurera det vackra parkettgolvet.

Vardagsrummet på övervåningen.



Så här ser utsikten ut från vårat blivande vardagsrum. Husets ursprungliga planlösning innehöll en balkong här. Men den användes sällan, det blev på tok för hett där uppe på sommaren, det varma plåttaket alldeles inpå. Solen skiner från ca kl ett till solnedgång.
Balkongen var i dåligt skick och rutten på sina ställen i brädorna. När vi planerade för tillbyggnaden så valde vi att inte ha balkong, utan prioriterade att ha en veranda i marknivå istället. Balkonger som vi tittat på hemma hos folk verkar inte vara särskillt använda. De flesta har istället sittplatser nere på backen på ett eller annat vis. Vi antog att vi skulle resonera på samma sätt och inte använda balkonen i slutändan. Därför blev det vardagsrum på övervåningen istället.



Gråzonen visar tillbygganden. När jag tog kortet ovan stod jag med ryggen åt där ordet "Balk" är på planlösningen.
PÅ bilden syns trappan upp och förhoppningsvis kan vi använda gamla murstocken till att installera en kamin.
Där det står Arbets Rum kommer vårt blivande kontor/verkstad att vara.
Fotot nedanför tog jag stående med ryggen mot dörren vid kattvinden. Där ser man garderoben bredvid trappan som finns i huset idag. Här kommer det bli öppet ut mot tillbygganden. Förhoppningsvis blir det luftigare och rummet blir fullt med roliga vinklar och vrår. De två taken möts ju i det området och bildar vinklar åt olika håll. Kan bli svårmöblerat, men den dagen den sorgen.


Spröjs på fönstren.

"Spröjs är ett ramverk som delar upp till exempel fönster eller dörrar.

Spröjsarna är vertikala och ofta kombinerade med tvärslå. De kan vara tillverkade av olika material men de vanligaste är trä eller aluminium. Även stenspröjsar förekommer. Tidigare var spröjsverk nödvändiga eftersom det inte var möjligt att producera stora glasrutor.

Spröjsverk finns uppbyggda i små enheter i till exempel dörrar eller små glasrutor, men även på stora glasfasader. Spröjsverket håller och skyddar glaset mot vindens påfrestningar.

I tvåglasfönster kan spröjsverk förekomma som dekoration och ligger då mellan glasrutorna. Detta kallas falskt spröjsverk. Falska spröjsverk kan även fästas på utsidan av glaset som dekoration, istället för att konstruera ett fönster med flera små glasrutor."

(Text hämtad från Wikipedia)
(Fönster från SP Fönster)




(Fönster från Kronfönster och Allmogefönster)

Förr var spröjs ett nödvändigt ont på fönstren, idag anses det vara "lyxigt" att ha riktiga spröjsade fönster, detta till trots att de försvårar rengöringen.
Äkta spröjsade fönster är dyra, men ofta vackra och dekorativa för husets karaktär.

De allra flesta väljer löstagbara spröjs, som sitter fast på utsidan och kan plockas bort vid putsning. Så kommer även vi att göra. Men.....vi vet inte vilket utseende vi vill ha på våra "fejkisar".......

Vi kommer att köpa våra nya fönster från VILLAFÖNSTER.
Vi köper dem troligen utan löstagbara spröjs. Sen när fönstren är monterade så prövar vi att tejpa med maskieringstejp på rutorna för att se vilken sorts spröjs som passar vårt hus bäst. Då kan vi i lugn och ro välja den design som ser bäst ut på 49:an.


Fasaden...

Vi hade egentligen inte tänk måla huset förens allt annat var klart, men det blev inte så. Vi kommer att utnyttja tillfället att vara på byggställningen medans den finns uppe.
Vi hade ju inte riktigt tänkt så mycket på vilken färg vi ville ha, utan mest fantiserat fritt. Men nu verkar det inte bättre än att vi får sätta oss in i färgbranschen.

Vi vet att taket kommer vara Benders tvåkupiga takpannor som heter Palema. Färgen blir svart.
Igår åkte vi och tittade lite på färg hos en återföräljare för Jotun -Demidekk.

När vi har pratat om färg så har det mest handlat om grått med vita knutar och svart tak......så det var mest det vi tittade på igår. Men grått är ett ganska brett fält och det är inte helt enkelt att veta.......Så här kan det se ut om man leker runt lite med färgsättare:


Vi ska försöka hinna åka runt lite och titta på husfärger nu när dagarna blir allt längre. Igår såg vi även ett hus som vara äggskalsvitt med ljusgrå knutar, det var också himla fint.....Hum.....det blir att riva sig i huvudet lite.....


Möte med snickaren.

Vi hade ett snabbt möte med snickaren under veckan. Hans firma ska göra tillbyggnaden och bytet av tak på hela huset.
Vi tittade på ritningen tillsammans och vi fick fråga fritt om det vi undrade över.
 Så nu vet vi:

Firmans ägare står som kvalitetsansvarig för tillbyggnaden.

Byggstart vid tjällossningen, beror ju på väderleken, men runt april troligen.

Samma grävmaskinist som grävde för dräneringen ska gräva för nya grunden, han vet ju var rören finns etc.

Befintliga avloppsrören är utav cement och kommer att finnas under tillbygganden, därför kommer dessa bytas till PVC rör när vi gräver för nya grunden. Annars är det mycket troligt att dessa går sönder 2 månader efter man flyttat in, som ett exempel på Murphy's lag.

Snickaren tyckte att vi skulle passa på att måla fasaden när det ändå fanns en byggställning på plats, så det ska vi ta tillvara på.


Överbliven jord....

Idag torsdag kommer grävaren tillbaka och flyttar om och fyller ut den stora högen överbliven jord som ligger på framsidan. Vi köpte 30 ton grus= 30 ton överbliven jord att ta rätt på.
Men eftersom vi ska bygga ut så passar det bra att fylla på i den befintliga slänten som finns framför huset. För där kommer verandan att vara.



Tillbyggnaden kommer att gå nedåt i pilarnas riktning. Björken på bilden är nedsågad och stora delar av bersån bortanför björken är också borta. Syrénerna och delar av bersån kommer få vara kvar som insynskydd till granngården.
Den nya delen av huset kommer att nå fram till trappräcket på bilden ovan. Sen tillkommer en 3 meter bred veranda framför det. Sen bör man ju kunna gå runt verandan utan problem, för gräsklippning etc. Så utfyllnad i den lilla slänten behövs verkligen.


"Ordningen återställd"....

Under helgen har vi gjort de sista ansträngningarna innan det är dags att fylla igen vallgraven. Samtliga dräneringsrör på plats, gruset runt rören är där, markavloppet upphängt och färdigt. Nu fattas bara jordmassorna.



På tisdagen påbörjades jobbet att fylla i mer grus och fylla igen jorden.......En kortsida hanns med innan grävmaskinen gick sönder........under onsdagen svetsades delarna ihop och arbetet kunde fortsättas.
Vi fick beröm av grävmaskinisten för det ordentliga jobb vi gjort och ord som "skolboksexempel" användes. Det var fint beröm som gjorde alla timmar och tusenlappar lite lättare.



Här syns baksidan och de sista massorna är på plats.
Nu återstår att försöka skapa ett "frånlut" intill huset och de gamla blomsterrabatterna som fanns intill grunden tidigare kommer ersättas av en sträng med prydnadsgrus eller fina stenar.


Perfekt!!!


Idag fick vi bygglovet beviljat!!!!!



Lördags Jobb....

Det har snöat lite under fredagen, ca 5 cm har fallit ner och bäddat in huset och trädgården i vitt.

Under lördagen har vi fortsatt med arbetet att färdigställa dräneringen och markavloppet, allt inför måndag då grävmaskinisten kommer tillbaka och börjar fylla igen.

Att sätta dit kantlisten som ska skydda "Platon"-mattan var besvärligare än vi trott från början. Tanken är att man ska kunna spika fast listen direkt in i betongen......tjena.....det gick inte alls, den här betongen är stenhård och ger inte med sig i första taget.
Det var bara att dra fram skarvsladden och börja förborra i varje litet hål och sen använda spikplugg.

Borrandet och spikandet drog ut på tiden och det började skymma. Vi påbörjade arbetet med att pussla ihop markavloppet som ska leda bort regnvattnet.
 Kändes som att plocka med tekniklego i jätteformat. Kopplingarna hade legat utomhus och det gjorde det jättesvårt att skarva ihop dem med varandra. Fick känslan av att de krympt......Det arbetet får fortgå imorgon istället.



Val av hantverkare...

När vi var mitt uppe i funderingar om tillbyggand och renovering så damp ROT-avdraget ner som en skänk från ovan. Eftersom vi är två som står som ägare på fastigheten så har vi ju möjlighet att dra av upp till 100 000 kr på arbetskostnaden. (50 000/per pers och år.)

Nu har vi fått in offerter från flera firmor på arbetet som rör tillbyggnaden och byte av taket. Det skiljer upp till 250 000 kronor mellan de billigaste och de dyraste. Det får man en hel del andra saker för.....

Men vi är eniga om vilka vi vill ha och tänker kontakta dem inom en snar framtid.....

Arbetet fortgår....

Slitjobbet med dräneringen fortsätter trots minusgrader och hot om snö.
Kallasfalten har torkat och "Platon"-mattan sitter på plats. Det fattas en list som ska hålla fast mattan upptill, den ska upp idag.
Sen kommer jobbet med att väga in dräneringsrören i rätt lutning för vattnet. Rören för regnvattnet ska läggas i och ungefär 30 ton grus på det.
Att köra 30 ton i skottkärra är inte ett jobb som är särskilt bra för ryggen, så vi har valt att betala grävmaskinisten extra timmar för att ha på det mesta av gruset med skopan istället. Lite dyrare, men mer skonsamt mot oss.



På bilden syns även ett källarfönster där vi har satt i betongglas istället för de träfönster som satt från början. Dessa var i uselt skick och var inte ens värt att lägga ner jobb på för att restaurera. Tanken är att alla fönster ska bytas på sikt. På den sida som tillbyggnaden byggs på så kommer vi att mura igen fönstergluggarna helt, inget ljus kommer ändå in från det hållet.


Tillbyggnaden...

Huset är ju ganska litet från början och för att få ett badrum i markplan så behöver vi en tillbyggnad. Vi har då valt att bygga en krypgrund och sedan utbyggnad på båda våningarna.
Utbyggnaden mäter 9x3 meter och ger en totalyta på ca 150 kvadratmeter. Till det tillkommer en veranda på  ca 18 kvadratmeter.

Här är en bild framifrån huset idag:



Så här kommer huset att se ut när tillbyggnaden är färdig:



Köket till vänster, badrummet och entrén under verandan och vardagsrummet på övervåningen.

Kallasfalt...

När vi nu gjort rent runt hela huset, dvs, borstat väggen fri från sand och lera med stålborste, så går vi vidare till att fuktisolera med kallasfalt.....Husets sula är ovanligt bred, så det tog sin lilla tid att måla två lager..
Kladdigt och tungjobbat, men det är det värt.
Man målar en bit upp på väggen och en bit under sulan.
När man byggde vårt hus så gjorde man en stenbädd, av just stenar i olika storlekar, sen gjöt man ett tunt lager betong ovanpå som är golvet inne i källaren. Det här gör att kanten runt grunden är både olika bred på olika sidor av huset och väldigt knöcklig. Därför gick det åt mer asfaltsfärg än vi väntat oss, 30 kg räckte inte runt.

När vatten rinner ner efter väggen, är det tänkt att kallasfalten ska förhindra att vattnet stannar i vinkeln som blir mellan grund och sula......den glatta ytan får vattnet att leta sig vidare neråt, dvs ner i dränerings rören och bort från huset.



Nu väntar "Platon"-matta och dräneringsrör......

Förberedelser inför grävning

När fuktproblemet i källaren uppdagats och vi bestämt oss för dränering så började förberedelserna inför grävningen runt grunden.
 
Vi tog kontakt med alla som hade information om ledningar och rör i backen och fick kartor hemskickade. Elingången märktes upp med sprayfärg.

Balkongen, farstun och trappan är en gammal utbyggnad sen förr, men som helt klart var ivägen. Den var tvungen och försvinna.Så vi hyrde en container och började riva.




Under trätrappen fanns en äldre trappa av betong, söndervittrad och obrukbar. Den gick inte att rubba ur fläcken.
Men när man har en grävskopa gick det lite lättare, ett tryck med skopan var tillräckligt för att göra flis av betongen.



Två dagar senare var hela grunden blottlagd och i mycket gott skick, vilket kändes som en lättnad. För det innebär att man kunde gräva upp runt hela huset på en gång.
När man grävde konstaterades det att det inte fanns någon dränering alls sen tidigare och ingen fuktspärr heller. Så grunden har klarat sig förvånandsvärt bra under de 70 åren.
Med tanke på det så kommer den nya dräneringen och mattan göra susen och förbättra inomhusklimatet i källaren.

Att gräva för dränering på vintern är att föredra, grävmaskinen gör mindre skada på marken runt huset, marken är frusen och man slipper lervällingen och kladdet.
Dessutom har många grävfirmor lite jobb på vintrarna och man kan snabbt få en tid.

Nu börjar jobbet med rengöring av väggar, asfaltsmålning och sätta upp mattan mm......

Gamla Badrummet

Då vi har haft tillträde till huset under hela hösten så har vi påbörjat renoveringen av källaren. Städat ur, rengjort, bubbat och burit, rivit väggar och pustat en hel del.

Husets badrum befinner sig i källaren och är väldigt ålderdomligt. Där inne var det reglat och isolerat, men några avancerade fuktspärrar etc var det inte tal om. En tunn våtrumsmatta låg direkt på sulan.
När vi tagit ut all gammalt från rummet så syntes det tydligt att det trängde in fukt utifrån, framförallt vid milt väder. Fukten fanns även på golvet, vilket kunde tyda på dålig dränering.

Eftersom vi ska bygga ut, så förstod vi att det var lika bra att gräva runt hela huset redan nu. För om vi struntat i ny dränering och byggt den nya delen, hade vi fått stora problem om det visat sig att vi i framtiden fått mer problem innomhus. Då hade man varit tvungen att stötta upp den nya delen på pålar och grävt under torpargrunden.....= ett smärre helvete....

Så i början av januari började vi förberedelserna för grävning och ny dränering.

Det här är gamla badrummet:



Den synliga fukten som fanns bakom badkaret och väggen: